nedeľa 11. januára 2015

Keď ideme na lyžovačku..Lyžiarske Desatero

Čo nezabudnúť vziať so sebou

Okrem športového oblečenia a vybavenia zodpovedajúceho tomu, ako chcete lyžovať, nezabudnite na zjazdovku pribrať helmu a chránič chrbtice. Aj najlepšieho lyžiara môže stretnúť úraz alebo niekto, kto ho zrazí, tak nech sú možné následky čo najmenšie. V každom prípade budete vždy potrebovať mať so sebou osobné doklady, pribaľte preto puzdro, v ktorom prežijú športové výkony; to isté platí pre mobil - samozrejme pre miesta, kde je signál. Je dobré vopred vedieť, ktoré to sú / nie sú.

Čo je nevyhnutné robiť
Sledujte predpoveď počasia a odporúčania horskej služby, aj keby bolo nebo modré. Majte so sebou nejakú energetickú zásobu. A nezabudnite v mieste ubytovania nechávať správu, kam idete / idete lyžovať.

Poistenie nie je zbytočná investícia

Poisťovne, ako je známe, platia nerady, preto s obyčajnou poistkou na lyžiach vystačíte, len keď sa nič nestane. Nemusí stačiť na náhradu nákladov, ani pokiaľ ide o zdravotné či úrazové záležitosti, nieto ak by zasahovala horská služba - a už vôbec nie, ak by ste nešťastnou náhodou zapríčinili nejaké zranenie niekomu inému. Potom idú náhrady ľahko do šesťmiestnych aj vyšších cifier. Pritom s rastúcou obľubou lyžovania a tým aj frekventovanosti zjazdoviek počet takýchto prípadov rok od roku stúpa.

Ako sa správať na zjazdovke alebo LYŽIARSKE DESATORO

Takzvané lyžiarske desatoro vydala Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS). Platí pre všetkých lyžiarov a snowboardistov pohybujúcich sa na zjazdovkách po celom svete. Za jeho porušenie síce nehrozí žiadne väzenie, neposlušný lyžiar však môže byť zo zjazdovky vykázaný, dostať pokutu, alebo sa dokonca bude musieť vzdať svojho skipasu.

1. Ohľad na ostatných lyžiarov
Musí sa neustále správať tak, aby neohrozoval alebo nepoškodzoval niekoho iného.

2. Zvládnutie rýchlosti a spôsobu jazdy
Musí jazdiť s primeraným odstupom a s ohľadom na vzdialenosť, na ktorú vidí. Svoju rýchlosť a svoj spôsob jazdy musí prispôsobiť svojmu umeniu, terénnym, snehovým a poveternostným podmienkam, ako aj hustote premávky.

3. Voľba jazdnej stopy
Každý prichádzajúci zozadu musí svoju jazdnú stopu zvoliť tak, aby neohrozoval lyžiarov idúceho pred sebou.

4. Predbiehanie
Predbiehať sa môže zhora alebo zdola, sprava alebo zľava, ale vždy len s odstupom, ktorý poskytne predbiehanému lyžiarovi či snowboardistovi pre všetky jeho pohyby dostatok priestoru.

5. Vchádzanie a rozbiehanie
Každý, kto chce vojsť na zjazdové trate alebo sa chce po zastavení opäť rozbehnúť, sa musí rozhliadnuť hore a dole a presvedčiť sa, že to môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba a pre ostatných.

6. Zastavenie
Musí sa vyhýbať tomu, aby sa zbytočne zdržiaval na úzkych alebo neprehľadných miestach zjazdové trate. Ten, kto padol, musí také miesto uvoľniť čo najrýchlejšie.

7. Stúpanie a zostup
Ten, kto stúpa alebo zostupuje pešo, musí používať okraj zjazdovej trate (ísť po zjazdovke pešo je dovolené len vo výnimočných prípadoch).

8. Rešpektovanie značiek
Musí rešpektovať značenie a signalizáciu.

9. Správanie pri úrazoch
Pri úrazoch je každý povinný poskytnúť prvú pomoc.

10. Povinnosť preukázania sa
Každý, či svedok, alebo účastník, nech zodpovedný, alebo nie, je povinný v prípade úrazu preukázať svoje osobné údaje.