nedeľa 4. januára 2015

Na čo myslieť než prvýkrát v sezóne vyrazíte na lyže?

Raz za rok si nechajte nastaviť viazanie. Jednak sa vám od minulej zimy mohla zmeniť váha, prípadne si kúpite nové topánky. V servise budú chcieť poznať vašu výšku, váhu a koľko máte rokov. Podpísaním čestného vyhlásenia, že ste udali pravdivé údaje, sa servisy chránia pred žalobou, keď ste si napríklad ubrali kilá, lyža vám vypne a vy si zlomíte nohu.

Deťom do 10 rokov sa odpočíta jeden stupeň, pretože takto staré deti nedokážu v priemere ešte dobre lyžovať, jeden stupeň sa odpočíta aj ľuďom starším ako 50 rokov, pretože sú pre nich pády viac nebezpečné. Kým pre malé deti, starších ľudí a rekreačných lyžiarov je potreba, aby lyže pri páde vypli a nezostali na nohe, pri výborných zjazdárov sa športovým až agresívnym štýlom je to presne naopak. Im lyža vypnúť nesmie, preto sa viazanie nenastavuje na bežných strojoch, ale uťahuje sa čo najviac, v podstate podľa osobného pocitu.

Životnosť viazania je v prípade, že jazdíte na hory párkrát do roka, sedem až desať rokov. Potom už nezodpovedá normám a servisy vám ich buď odmietnu nastaviť, alebo ich nastavia len podľa skeletu topánky, ale na vaše riziko. Životnosť viazania zodpovedá v podstate životnosti lyží a oboje by sa malo kupovať súčasne ako set. Ani bazáre by nemali ponúkať lyže s viazaním, ktoré už nezodpovedá normám. Aj ony sú povinné poskytovať záruku jeden rok.

Brúsiť raz za rok je málo

Nabrúsiť hrany by ste si mali nechať určite pred sezónou. Aktívni lyžiari potom určite aj po týždni jazdenia s prihliadnutím na poveternostné podmienky. Technický sneh je voči hranám aj sklznici veľa agresívny, nehovoriac o platniach.

Brúsenie lyže opotrebováva, odoberá materiál ako z hrán, tak zo sklznice. To sa však deje aj voľným lyžovaním. Brúsenie o ľadové platne je dokonca k lyžiam oveľa menej ohľaduplné. Keď prídete do servisu po troch rokoch, kedy ste lyže nenechali nabrúsiť, zoberie stroj na dosiahnutie správneho uhla z lyže oveľa viac materiálu, než keby ich počas rovnakého obdobia brúsil niekoľkokrát do roka.

Ak jazdíte naozaj veľa, oplatí sa kúpiť si vreckové náradie. Malý brúsič za cca 10 eur  kúpite v každom obchode s lyžami a ním si po troch štyroch dňoch jazdenia hrany pribrúsite. Nedocielite takú ostrost ako na stroji, ale je to stále lepšie ako nič. Aj takto malým brúsičom si však môžete lyže poničiť.

Ak o brúsení hrán nič neviete, poraďte sa v predajni, pozrite sa na video alebo investujte 50 eur za poldenné školenie servisu lyží. Lyže sa brúsia od špičky k pätke, ale následne sa vždy na špičke a na päte trochu otupia. Ak by ste to neurobili, nebudete schopní zatáčať.

Voskujú sa aj zjazdovky

Okrem viazania a brúsenia hrán sa servis týka aj sklznice, do ktorej sa reže štruktúra. Tá je dôležitá pre odvádzanie mikroskopických čiastočiek vody, ktoré vznikajú pri trení sklznice o sneh. Prekvapením pre mnohých môže byť, že v servisoch vám sklznicu aj navoskujú.

Jednak preto, že potom lepšie jazdia, a jednak kvôli ochrane proti mechanickému poškodeniu. Fajnšmekri si zaobstarávajú tuhé vosky a zažehľujú ich, ale existujú expres tekuté vosky, ktoré rozotrite hubkou a rozleštíme handričkou.

Zlý servis sa vraj pozná veľmi ťažko. Môžete to zistiť snáď len pri ďalšom servise, kedy servismen odhalí vadu a bude od vás chcieť podpísať, že už ste s ňou prišli. Ceny sa líšia v nadväznosti na kvalitu strojov. Kompletný servis stojí v priemere 20Eur.

Kúpiť, alebo požičať?

Obstarávacia cena kvalitných rekreačných lyží vyjde približne na 200 až 300 Eur. Za topánky dáte 100 až 200 Eur. Pri kúpe je potrebné zohľadniť váhu. Stokilový muž potrebuje tvrdšie lyže aj topánky než 60kg žena.

Požičanie porovnateľného setu vyjde na týždeň na 40 eur, za celosezónne požičanie zaplatíte v priemere okolo 120 Eur. Požičanie detských lyží vyjde ešte lacnejšie a podľa informácií zo servisov deťom je rodičia požičiavajú masovo.

Zvážiť, či sa mi oplatí kúpiť si vlastné lyže, je ťažšie. Na jednej strane s požičanými lyžami už nemusíte do servisu. Po každom vrátení prejdú kompletným servisom. Akonáhle vyjdete ročne na lyže na 14 dní a dlhšie, už sa oplatí vlastné výbava. Topánky navyše majte vlastné v každom prípade.