štvrtok 7. apríla 2011

Ako si správne vybrať lyže

Kúpiť si správne lyže nie je jednoduché. Máme pre vás jednoduchý návod, ako na to. Vyberať vhodné lyže je totiž podobné ako vyberať nové auto.

Podobne ako u auta musíme najprv zvážiť, k čomu presne ich chceme používať. Na čo ich chceme a akú funkciu by mali plniť.

Športiak

Jazdíme radi rýchlo? Potom si vyberieme športiak. Samozrejme to predpokladá šoférsku zdatnosť.

U lyží sa tiež pozrieme do kategórie tých športových, najvyššie modely často dizajnom zodpovedajú modelom pretekárskom, ale skutočné pretekárske lyže sa v bežnej predajnej sieti neobjavujú. Nie je nutné mať za každú cenu ten najvyšší model, aj tie nižšie zvyčajne majú taký potenciál výkonnosti, že to pre našinca bohato stačí.




Ako druhý krok zvážme, či chceme lyže na oblúk dlhý (dlhší lyže s väčším rádiom) alebo krátky (kratšie s menším rádiom), prípadne niečo medzi. Na českej kopca sa hodí skôr slalomky, lyže pre oblúk kratšie, doprajú viac zážitku na kratších tratiach. Pozor, športiaky sú väčšinou stavané na dobrú ceste, rovnako tak športové lyže sú konštruované na tvrdú piestu.

Auto

Ak potrebujeme auto, ktoré bude málinko univerzálnejšie, ponúka sa ohromná škála modelov a konceptov. U lyží sa nazývajú allmountain - lyže, ktoré ponúknu veľmi široké spektrum schopností a hodí sa do rôzneho terénu.

Nedosiahnu ale tak ďaleko v špecializovaných schopnostiach - treba nikdy nebudú tak rýchle, budú pomalšie přehraňovat apod Každá výhoda nesie úmernú nevýhodu a skĺbiť všetko dobré do jednej lyže sa nedarí preto, že si požiadavky proste navzájom odporujú. Malý športiak nikdy nebude mať veľký kufor ...

Vnútri kategórie allmountain, lyží univerzálnych, sa jednotlivé modely môžu rozbiehať na všetky možné strany ... Sú medzi nimi lyže rýchlejší, točivější, športovejší, skôr na tvrdú trať, skôr do rozbitého terénu ...

Tu sa oplatí poznať jednotlivé súvislosti spojené s parametrami lyže. Všeobecne platí: kratšie lyže lepšie točí, dlhé točí menej, zato sú rýchlejšie. Čím väčší rádius, tým lyže menej točí a naopak. Lyže pre zjazd majú rádius sotva rozoznateľný, preto idú rýchlo a priamo, krátke slalomky sú výrazne vykrojené, dokážu rezať krátke oblúky vo výrazne nižšej rýchlosti.

Off road

Uvažovali by ste o off roadu? Štvorkolka vo forme lyží znamená lyžu do voľného terénu mimo upravenú trať. Môže to byť skôr cestnej SUV, ale aj špeciál do ťažkého terénu. Ľahko sa to spozná - čím je lyže užší, tým viac inklinuje k upraveným tratiam. A naopak dosť široké lyže ašpirujú na jazdu v prašane.

Zhodou okolností, rozumne širšie lyže (do 80 mm v strede lyže) sú dnes podobne ako SUV veľmi moderný a dokážu ísť relatívne pohodovo na trati iv miernom teréne.

Pozor na dĺžky

Pozor na dĺžky! Zásadne ovplyvňujú charakter lyže, takže treba dlhá slalomky - lyže na kratšie oblúk - sa chová sa skôr ako obračka. A naopak.

Zjednodušene možno naznačiť, že lyže od 150 do 165 cm sa hodí pre oblúky kratšie, 160-175 cm pre univerzálnu jazdu a 170-185 cm pre oblúky dlhšie a rýchlejšie. Väčšie a ťažšie lyžiari potrebujú lyže dlhšie, ľahšie a menšie nech naopak volí kratšiu variantu navrhnutého intervalu.