streda 27. apríla 2011

Bežky versus zjazdovky?


Odveká lyžiarska otázka, často pretriasané nielen u piva, je, ak sú lepšie zjazdovky alebo bežky. Odhalíme Ak úplne náš bežecký šovinizmus, cieľavedome budovaný týmto portálom, potom bude odpoveď jasná. Tým skôr nás však môže znervózniť otázka, ktorú každý z lyžiarov určite už od svojich Nelyžující spoluobčanov dostal: A ty jazdíš na lyžiach alebo na lyžiach? Avšak v rámci lyžiarskej férovosti aj skutočnosti, že lyžovanie je len jedno a ortodoxní lyžec vie a ocenia jazdu na všetkom, čo má vpredu (aj vzadu) zahnutú špičku, sa pozrieme na pár pre i proti.

Čo bolo skôr?

U sliepky s vajíčkom to nie je tak jednoznačné ako u lyží. Lyže boli objavené a zdokonaľované našimi predkami pôvodne len a len ako prostriedok dopravy za prácou či za poľovačkou. Tomu zodpovedala aj konštrukcia lyže. Jednak svojou dĺžkou (viac ako dva a pol metra nebolo výnimkou), jednak systémom viazania s voľnou pätou. Každý musí asi uznať, že s takýmto kolosom by nevysekl strednej oblúk ani na skvelom rannom manžestru malé rodinné zjazdovky.

Postupne s nástupom priemyselnej a iných revolúciou si nachádzali nadšenie vyznávači sklzu na bielom nadelená viac času na zábavu a začali tak premýšľať o možnostiach ako to na lyžiach trochu viac rozbaliť. Prišlo pevné viazanie, krojenie lyže (tzv. telemarský tvar) a nástup rôznych lyžiarskych škôl, ktoré sa od seba líšili ako používaným lyžiarskym nádobíčko, tak aj technikou jazdy zo svahu, zatáčaním aj spôsobom výučby.

Toto bol ten rozhodujúci moment, kedy bežky začali z pohľadu popularity a masovosti prehrávať súboj so svojimi kolegyňami zjazdovkami. Je nutné priznať, že tento boj prehrávajú dodnes.