sobota 16. apríla 2011

Typy lyží


Lyže zjazdové

Zjazdové lyže (zjazdovky) sú vo svojom tvare určované predovšetkým požiadavkou rýchlosti, pričom musí byť vodivé aj točivé. Dôležitá je pevnosť a útlm pri ich rozkmitanie vplyvom nerovnosti trate. Dĺžka lyží je v rozmedzí 208-215 cm a sú širšie ako lyže slalomovej.

Až do polovice 90tych rokov sa používali lyže dlhé a rovné. Dnes sa používajú lyže výraznejšie vykrojené (lyže carvingové). Špička a pätka sú oproti strednej časti oveľa širšie, čím sa zväčšuje kontaktná plocha sa snehom. Lyže tak môže byť kratšie a je lepšie ovládateľné bez dôjde k strate stability. Širšia špička uľahčuje začatie oblúka a rozšírená pätka umožňuje rýchlejšie vyjdenie z oblúka.

Lyže slalomové

Slalomové lyže (slalomky, pre obrovský slalom obračka) sa líši od zjazdových predovšetkým menším požiadavkou na rýchlosť. Dôraz je kladený na točivosť, vodivosť predovšetkým v oblúkoch. Slalomové lyže sú asi o 5% kratšie ako lyže zjazdové, sú užšie a ľahšie.

Lyže trikové

Sú určené pre lyžiarsku akrobaciu a podobajú sa lyžiam slalomovým sú však kratšie a pätky rovnako ako špičky sú mierne zdvihnuté a zaoblené.

* Lyže pre skoky a jazdu v bubnoch - minimálna dĺžka je 190 cm pre mužov a 180 cm pre ženy. Špičky sú pružné a pätky vytočené hore. Sklznice nemá drážky, lyže sú vykrojené, aby bolo ľahšie začať oblúk. Skokani si posúvajú viazanie asi o 4 cm dopredu.

* Akrobatické lyže - Minimálna dĺžka je stanovená na 81% výšky lyžiara (140-160 cm) Sklznica je konvexný, bez drážok. Pätky sú vytočené nahor, aby bolo možné kĺzať dozadu.

Lyže pre rýchlostné lyžovanie

Známe tiež ako letmý kilometer. Dĺžka lyží je 220 - 240 cm, špička je takmer nepozorovateľná, sklznica je veľmi tenká, hrany nie sú ostré, aby sa zabránilo prudkému zatočenie. Maximálna hmotnosť je 15 kg pre pár s viazaním. Rýchlosť sa pohybuje cez 200 km / h.

Lyže skokanské

Skokanské lyže (skočky) majú funkčné vlastnosti podobné ako lyže pre zjazd, musí byť rýchle, pevné, dokonale vodivé v rovnej jazde a správne vyvážené. Môžu byť dlhé až 235 cm ale nesmie presiahnuť výšku skokana o viac ako 80 cm, šírka je 88 mm, sklznica má niekoľko vodiacich žliabkov, maximálna povolená hmotnosť je 7,27 kg. Lyže nemajú hrany. Viazanie je s voľnou pätou a na lyže sa umiestňuje tak, aby vzdialenosť od špičky nebola väčšia ako 57% dĺžky lyže.

Lyže bežecké

Bežecké lyže (spravidla nazývané bežky) musí byť ľahké (1-1,2 kg) a pevné, často sú vyrobené z kevlarových vlákien s komôrkové štruktúre. Lyže sú veľmi úzke (44-46 mm). U bežeckých lyží je ďaleko menšie důzaz na vodivosť, preto majú len plytký žliabok, aj na točivosť, zákruty sa prechádzajú odšlapováním.

* Klasický štýl - lyže musia byť veľmi tuhá, je dlhšia ako na korčuľovanie (až 2,30 m), aby rovnomernejšie rozdeľovali váhu lyžiarov. Topánky sú pružné a zaručujú dostatočnú pohyblivosť členku.

* Voľný štýl - lyže majú niekedy širšiu prednú časť, ktorá uľahčuje korčuľovanie. Špičky sú menej zdvihnutej. Dĺžka je od 1,75 do 2 mv závislosti na snehových podmienkach, čím je sneh tvrdší tým kratšie lyže sa používajú. Topánka musí poskytovať dobrú bočnú oporu pre členok, ktorý podopiera plastová výstuha. Podrážka je tuhá.

* Biatlon - dĺžka lyží musí byť maximálne o 4 cm kratšia ako je výška lyžiara. Minimálna dĺžka nie je stanovená