štvrtok 26. februára 2015

Innsbruck: Mekka zimných športov

Rakúsky Innsbruck teraz láka predovšetkým milovníkov zimných športov, a ako by aj nie, keď má nadohľad deväť lyžiarskych stredísk s takmer 300 kilometrami tratí. Lenže v tomto stredisku je toho ďaleko viac, čo vás môže zabaviť aj na niekoľko dní. Vyraziť sem tak môžu aj nelyžiari a tí, ktorí chcú tráviť čas nielen na svahoch, majú naozaj širokú škálu vyžitia. Z Prahy to je sem slabých 550 kilometrov.

Závrat a obdiv v jednom - Bergisel

Skokanský mostík Bergisel, novo postavený v rokoch 2001 až 2002, navrhnutý hviezdnou dizajnérkou, je modernou dominantou mesta a rozhodne stojí za navštívenie. Na vršok skokanského mostíka sa dostanete pomocou lanovky, ktorá vás vyvezie okolo miest, kde skokani Svetového pohára lietajú vzduchom, a veľký výškový rozdiel smerom na vrchol mostíku neskôr prekonáte výťahom.

Na vrcholku mostíku, kúsok od miest, kde sa skokani spúšťajú dole, je reštaurácia, z ktorej môžete aj pozorovať tréningy skokanov. Na preteky je už od tohto roku uzatvorená a slúži ako zázemie pre skokanov. Práve odtiaľ si môžete veľmi dobre všimnúť, že výhľad z tohto mostíka pre skokanov nie je práve optimistický. Výhľadu skokanov za dopadištom totiž dominuje veľký cintorín, ktorý nemožno prehliadnuť. Pri pohľade doľava potom skokani môžu uvidieť nemocnicu. Ako s poriadnou dávkou čierneho humoru hovoria miestni: "Môžu si vybrať kam ..."

Zlatá strecha - symbol Innsbrucku

Goldenes Dachl, teda zlatú strechu, rozhodne nenájdete v každom meste, aj preto je to jeden z najcharakteristickejších symbolov mesta Innsbruck. Za zriadením strechy stojí cisár Maximilián I. a treba povedať, že tento okázalý symbol, ktorý má pripomínať jeho sobáš s Biankou Máriou Milánsku, na turistov zaberá aj po pol tisícročia. Dokončená bola v roku 1500. Približne 2700 pozlátených medených plátov septembra vo slnečný deň poriadne ďaleko.



http://www.playukinternet.com/tracking.php/tracking/go/bannerid/4912/affid/2606/urlid/2553003
Hofkirche - kostol, ktorý vás uchváti

Nie ste práve nadšenci kostolov, a keď niekam idete, tak navštívite zvyčajne iba jeden - zo zvedavosti? Ak budete podobne vyberať aj v Innsbrucku, snažte sa, nech je tým jedným kostolom práve kostol Hofkirche. Nachádza sa v samotnom centre mesta a pracovali na ňom najväčší umelci 16. storočia.

Postaviť ho nechal panovník Ferdinand I., aby tak uctil pamiatku svojho otca Maximiliána I. Habsburského. Renesančné prvky sa tu mieša s neskorogotickým gotickým štýlom a hrobka samotného Maximiliána je umeleckým kúskom, nad ktorým sa zastavuje dych aj tým, ktorí majú k umeniu ďaleko. Hrobka je vyrezaná do tých najmenších detailov a určite stojí za pozretie.

Múzeum a výroba zvonov Grassmayr

Len ťažko môžete povedať, že ste navštívili Innsbruck, ak ste vynechali návštevu múzea zvonov Grassmayr. Vedzte, že táto Zvonárska dielňa má obrovskú tradíciu a ide o najstaršiu rodinnú firmu v celom Rakúsku.

Štrnástej generácii už nemalou mierou pomáha v práci generácie pätnásta a vznikajú tu nielen akusticky dokonalé zvony pre kostoly po celej Európe, ale aj iné unikátne kovové predmety, od ktorých sa očakáva, že budú zvukovo dokonalé - napríklad gongy. Môžete tu nahliadnuť naozaj takpovediac až do kuchyne, a keď budete mať trochu šťastia, tak aj uvidíte, ako sa taký zvon modeluje či odlieva.

Unikátny McDonalds

Skutočne vám odporúčame navštíviť notoricky najznámejší a najobyčajnejší fast food podnik, ktorý si snáď možno len predstaviť? Ale áno. Nemusíte si ale vôbec nič dávať a po vstupe do neho (nachádza sa v samotnom centre, len malý kúsok od zlatej strechy) sa dáte po schodoch na pravej strane hore. A nestačíte sa diviť.

Táto reštaurácia sa totiž nachádza v krásnej barokovej budove a prvé poschodie skôr pôsobí, ako by ste sa ocitli v histórii. Nechýba ani veľké množstvo dobových rekvizít. Rozhodne sa nezabudnite pozrieť hore. Strop je totiž autentický a podľa všetkého ide možno o najstarší dochovaný autentický strop v meste.

Zámok Ambras skrýva mnohé prekvapenia

Ak nebudete chcieť počas svojho pobytu v Innsbrucku zostať len čisto v meste a budete chcieť vyjsť niekam do okolia, iste je zaujímavou alternatívou návšteva renesančného zámku Ambras, ktorý leží v kopcoch niekoľko minút autom juhovýchodne od Innsbrucku.

Zámok zo 16. storočia je medzi turistami ešte viac populárny v lete, keď si tu môžu prezerať úchvatné záhrady zámockého parku a sledovať umelý vodopád, ale aj interiéry majú čo ponúknuť. Z mnohých zaujímavostí menujme dve - obrie renesančný Španielsky sála a tiež dosť možno najstaršie zámockú vaňu na svete

Hor sa na bobovú dráhu

Skutočnú adrenalínovú injekciu dostanete na olympijskej bobovej dráhe v Igls. Za 30 eur je možné "ľahnúť" do bobu s miestnymi profesionálmi a okúsiť na vlastnej koži odstredivú silu v zákrutách na 12kilometrovém zosuve v rýchlosti cez 100 km / h. Nemusíte si napodiv zapínať ani bezpečnostné pásy, do ľadového koryta človeka zatláča preťaženie 4G. A dobrá správa je aj to, že dráha je v prevádzke celoročne.

Svahy okolo dokola

Najrýchlejšie, za iba pätnásť minút, vyjdete na Seegrube s pomocou lanovky Nordkettenbahn. Z vrcholku Gruabn vedú kolmé zjazdovky, obľúbené hlavne medzi snowboardistov, to preto, že prechádzajú vo voľný terén. Vidíte odtiaľ na celé údolie, a navyše po väčšinu dní sa tam opiera slnko.

Proklamovaný Tirolský lyžiarsky zväz, pod ktorý spadá na 300 lyžiarskych škôl v strediskách v tejto spolkovej krajine, však má svoje ústredie 25 kilometrov od Innsbrucku. V rezorte Axamer Lizum, ktorý ponúka síce "len" 40 kilometrov tratí, napriek tomu sa práve tam (v rokoch 1964 a 1976) konali súťaže zimných olympijských hier. Na vrchol Hoadl, až do výšky 2340 metrov, človeka vyvezie vláčik, ktorý uháňa nahor tak kolmo, až sa tají dych. Okolité zjazdovky sa odtiaľ rozťahujú na všetky strany vo veľkorysom štýle francúzskych troch údolí.