utorok 3. februára 2015

Kam vyraziť lyžovať na Slovensku?


Majestátne Tatry nám môžu mnohí závidieť. Vďaka nadmorskej výške nemajú spravidla núdzu o snehovú nádielku a lyžiarske areály, do ktorých sa v posledných rokoch investovali obrovské prostriedky, svojimi modernými lanovkami, dokonale upravenými zjazdovkami a ponukou služieb nezaostávajú napríklad za rakúskymi strediskami.Súčasťou zimnej dovolenky v Tatrách sú aj aquaparky s termálnymi prameňmi.

Slovensko však ponúka aj rad menších, menej známych, ale aj príjemných rezortov.

Chopok

Preslávené stredisko, v ktorom sa jazdí európsky pohár FIS a Majstrovstvá sveta i Európy v zjazdovom lyžovaní juniorov, leží v Demänovskej doline neďaleko Liptovského Mikuláša, na hranici Žilinského a Banskobystrického kraja. Severnú a južnú stranu Chopku pred pár rokmi konečne prepojila lanovka a tak dnes budete mať problém za jeden deň vyskúšať všetky miestne zjazdovky - dohromady sú totiž dlhé 46 kilometrov.

Na severe sú areály Jasná, Záhradky a Otupné, na juhu Srdiečko a Kosodrevina. Súčasťou špičkovej infraštruktúry je tridsať vlekov a lanoviek - z hornej stanice tej, ktorá vás vyvezie do nadmorskej výšky 2004 m, sa môžete spustiť dole smerom na sever alebo na juh.

Od tejto sezóny sú novo rozšírené niektoré úzke úseky, pribudli zasnežovacie systémy, ktoré teraz pokrývajú 29 kilometrov zjazdoviek a snehové aj veterné zábrany. U vleku Koliesko - Luková je nový prístupový chodník s detským ihriskom a oddychovou zónou.

Lyžovanie alebo aquapark

V Jasnej sú zjazdovky všetkých obtiažností aj rozsiahle terény pre freeride. Bežkári sa môžu vydať na dve neupravované trasy a snowboardisti zamieri do snowparku na zjazdovke Vrbická.

Rodiny s deťmi sa zrejme "zabývajú" na modrých zjazdovkách na severnej strane Chopku. Pre tých najmenších je v celom rezorte niekoľko lyžiarskych škôlok MAXiland. Nové detské centrum v hoteli Grand Jasná ponúka celodenný program a stráženie, kde môžete svojich potomkov na niekoľko hodín "odložiť" a dosýta si zalyžovať vlastným tempom.

Na tých najvytrvalejších čaká večerné lyžovanie na osvetlených zjazdovkách Biela Púť alebo Záhradky. V celom rezorte je celkom 15 barov a reštaurácií, večierok začatý v niektorom z apres-ski podnikov môžete plynulo presunúť až napríklad do nočného klubu Happy End.

Po náročnom lyžiarskom dni príde k dúhu odpočinok v termálnom aquaparku Tatralandia v Liptovskom Mikuláši. Cesta autobusovou linkou trvá asi 20 minút a pri zakúpení viacdennej permanentky môžete jeden lyžiarsky deň vymeniť za vstup do aquaparku.

V rozľahlom areáli sa dá pokojne stráviť niekoľko hodín, okrem množstva bazénov všetkých veľkostí sú vnútri bazénik, tobogany, najrôznejšie vodné atrakcie a obľúbený Keltský saunový svet. Na výlet si z Jasnej môžete zájsť napríklad do Vlkolínca. V dedine zapísanej v Zozname svetového dedičstva UNESCO uvidíte domčeky z 16. až 19. storočia.

Tatranská Lomnica

Päťmesačná garancia snehu, sedem lanoviek a dvanásť zjazdoviek, to všetko a ešte oveľa viac ponúka Tatranská Lomnica vo Vysokých Tatrách. Hlavným miestnym lákadlom je najvyššie položená a najprudšia zjazdovka na slovensku (č. 7). Vedie z Lomnického sedla vo výške 2190 metrov nad morom, je dlhá 5,5 kilometra a na jej trase prekonáte prevýšenie 1300 metrov.

Ocenia ju skúsení lyžiari a milovníci tiahlych carvingových oblúkov - na niektorých miestach je široká až 60 metrov. Stredisko má tiež dokonalé terény pre freeriderov a 24 kilometrov bežeckých tratí upravených na korčuľovanie i klasiku. Rodinám vyhovuje celkom šesť kilometrov nenáročných modrých zjazdoviek.

Z vyhliadkovej veže na Skalnatom plese, kam od vlaňajška jazdí nová 15-miestna lanovka, je krásny výhľad na Lomnický štít (2634 metrov), druhú najvyššiu horu Slovenska.

Novinkou tejto sezóny, ktorú ocenia hlavne rodičia neposedných detí, je (krytý) fun park Kamzíkom v hornej stanici bývalej lanovky na Skalnatom plese. Okrem toho si tu s potomkami môžete prezrieť fotogalériu tatranských zvierat. Skipas z Tatranskej Lomnice platí tiež v strediskách Starý Smokovec a Štrbské Pleso.

Detský raj na Donovaloch

Lyžiarsky areál Park Snow Donovaly leží na rozhraní národných parkov Nízke Tatry a Veľká Fatra, asi 25 kilometrov od Banskej Bystrice. Tvoria ho dve centrá - Záhradište a Nová hoľa, dokopy tam jazdí 14 vlekov a dve lanovky. V prvom menovanom je vyhlásený snowpark Riders Park Záhradište.

Donovaly s jedenástimi kilometrami zjazdoviek a 18 kilometrami bežeckých tratí sú však preslávené predovšetkým svojím detským areálom Fun Park, ktorý je druhý najväčší v Európe. Na celkovej ploche 12 500 metrov štvorcových majú deti od troch rokov (a začiatočníci) k dispozícii.

Štvorsedačková lanovka Záhradište a vlek P2 sú v prevádzke od 8.30 až do 21:00 a tak si tu na dvakrát denne upravovaných tratiach dosýta užijete aj večerné lyžovanie pri umelom osvetlení. Všetky viacdňové skipasy využijete aj v stredisku Ružomberok - Malinô Brdo.

Pre majiteľov chytrých telefónov s operačným systémom Android alebo iOS je k dispozícii bezplatná aplikácia s aktuálnymi informáciami z Donovál: prevádzka vlekov, kalendár akcií, predpoveď počasia, mapa areálu, atď.